A "különös fontosságú élelmiszerek" kifelyezés olyan ételekre utal, amelyek létfontosságú tápanyagokban gazdagok, így a cukorbetegeknek szükség van rájuk.
Sokfajta igen lénzeges vitamin és ásványi anyag tartozik közéjük. A cukorbetegeknek, korábban már tárgyalt okok következtében, nagyobb mennyiséget szükséges fogyasztaniuk ezekből, mint a diabéteszben nem szenvedőknek.
A cukorbetegek kétféle módon juthatnak hozzá ezekhez a plusz tápanyagokhoz.
Gyakran vitatkozunk arról, hogy vajon minden tápanyagot megszerezhetünk- e a napi étkezéseink során. A cukorbetegeknek például speciálisak az igényeik. Mindenki elismeri, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedők, illetve az idősebb diabetikusok valószínűleg olyan étrendet igényelnek, amely nemcsak a cukorbetegségük típusához igazodik, hanem a testsúlyukhoz és az életmódjukhoz is, illetve gazdag a fenti táplálék- kiegészítőkben.
A következőkben csak röviden summázhatjuk ezt az összetett témakört, de talán így is sikerül elgondolkodtatni az olvasót.
A cukorbetgek könnyen kapnak el különböző fertőzéseket. Ennek az az egyik lehetséges oka, hogy nem képesek a béta- karotint, vagyis a karotin leggyakrabban előforduló változatát hatékonyan átalakítani A- vitaminná. Hasznosítani tudják azonban az állati eredetű (tejből, halból, májból, tojássárgájából stb. származó) A- vitamint. Sajnos ezek olyan ételek, amelyeknek a fogyasztását- magas zsiradéktartalmuk miatt- korlátozzák a cukorbetegek számára.
Az A- vitamin azokat a mirigyeket támogatja, amelyek a fertőzések elleni védelemben segítenek bennünket. Ezek közé a mirigyek közé tartozik a pajzs-, a csecsemő- és az adrenalin- mirigy, amelyek szerepet játszanak a vér koleszterinszintjének a csökkentéséban és a szem egészséges működésének a fenntartásában is- így rendkívül értékesek a cukorbetegek számára.
A vízben oldódó vitaminoknak ez az óriási családja a diabetikusok kezelésének számos területén lényegbevágó. Cukorbetegség esetén általában az összes vízben oldódó tápanyagból sok távozik a vizelettel, a B- vitaminok azonban különleges fontossággal rendelkeznek, mivel rengetegféle módon hatnak a lebontásra.
A szervezetben található tiaminmennyiséget csökkenti a koffein, a dohány, illetve az egyéb élvezeti cikkek, ezenkívül pedig a túlterheltség és a stressz. Kimutatások szerint növelhető az inzulintermelés, ha az étrend tartalmazza ezt a fajta vitamint. A tiamin, ha negy mennyiségben van jelen, segíti a savtúltengés és a diabetikus neuritis kezelését. Sokféle élelmiszer, főleg a rizs, a liszt és a cukor veszít a tiamintartalomból a főzés során. Ez is bizonyítja, hogy a cukorbetegeknek teljes őrlésű magokra van szükségük.
Ez az a vitamin, amely a Vitamin B Complex fogyasztásakor élénksárgára változtatja a vizeletet (ez a jelenség semmiféle károsodást nem jelez). Akárcsak a tiamin, fokozza az inzulintermelést. Úgy tűnik, hogy a "törékeny" cukorbetegeknek rendkívül komoly hasznára válik. Ez a vitamin közvetlen kapcsolatban áll a látászavarokkal. Ha az étrendből hiányzik a B2- vitamin, sokféle látászavar jöhet létre. Cukorbetegek esetében ennek nagy a kozkázata.
Ha enyhe hiányosság mutatkozik ebből a fajta vitaminból, akkor pszichológiai tünetek jelentkeznek, nevezetesen idegesség, depresszió és düh. Az inzulinfüggő cukorbetegek rendkívüli módon igénylik a B3- vitamint, melynek értéke abban rejlik, hogy a fiatalkorban csökkenti az inzulinérzékenységet, ezenkívül megelőzi a vércukorszint hirtelen ingadozásait (amelyek egyébként jellemzőek lennének erre a fajta cukorbetegségre). A B3- vitaminnak fontos szerepe van a glükóz- toleranciafaktorban, amely az inzulin- glükóz szinten tartását segíti (lásd Króm).
A B- vitaminok családjának ez a fontos tagja komoly feladatot kapott a szervezet adrenalinellátásában (a kortizon- és adrenalintermelésben). Amikor a súlyos vércukorbetegség diabetikus stresszmechanizmust vált ki, akkor pantotenikus savra, C- vitaminra és más tápanzagokra van syükség. A B1- és a B2- vitaminhoz hasonlóan ez a vitamin is komolyan hozzájárul a szervezet inzulintermeléséhez és kortizonszintjéhez. Emiatt nevezik a pantotenikus savat "stresszoldó vitaminnak".
Szerencsére sokféle élelmiszerben megtalálható (már a neve is a görög "pan", vagyis "minden" szóból származik). Balszerencse viszont, hogy a főzés és finomítás során körülbelül a fele kárba vész. A liszt őrlése például 50- 60 százalékos veszteséget okoz.
Egy újabb fajta B- vitamin, amelynek a szintje csökken a cukorbetegek vizeletürítésekor. Magas ösztrogénszint esetén fokozott a B6- vitamin iránti igény. Hiánytünetek mutatkozhatnak a fogamzásgátló tablettát szedő nők esetében is. A B6- vitamin fontos a menstruációt megelőző állapot kezelésekor. Kimutatták, hogy a B6- vitamin hiánya az állatoknál hasnyálmirigy- károsodást okoz. Számos kutató állítja, hogy ennek a vitaminnak a hiánya komoly szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában. A vizsgálatok szintén kimutatták, hogy sok cukorbeteg véréből hiányzik a B6- vitamin. Lehetséges, hogy genetikai igényük van erre a fajta vitaminra. Ezt az igényt speciális étrenddel lehetne kielégíteni. Ha a cukorbetegek sokat isznak, és így nagy mennyiségű a vizelete, fokozottabb lessz a B6- vesztesége is. A B2- vitaminhoz hasonlóan ez a vitamin is arról ismeretes, hogy javít a cukorbetegek szemideghártya- gyulladásának a lefolyásán.
Ezeket a kevésbé ismert B- vitaminokat gyakran tárgyalják együtt, hiszen mindkettőnek fontos a szerepe a zsiradékok lebontásában; össze is kapcsolódnak, így hozzák létre a lecitint. Ha a cukorbetegek mája megnagyobbodik és elzsírosodik, az részben ennek a két vitaminnak a vizelet útján történő levesztésének tudható be. A lecitin legfőbb szerepe a koleszterin szinten tartása, illetve a zsírban/olajban oldódó A-, D-, E- és K- vitamin felszívódásában és szállításában való segítség. A kolin és az inozitol igen fontos a cukorbetegek számára, hiszen jó a magas vérnyomás kezelésére, illetve a máj- és epehólyag működésének a kontrollálására is.
Ez a két vitamin biokémiai szempontból összekapcsolódik. Bármelyikük hiánya vérveszteséghez (anémiához) vezet. Igen értékes a fáradékonyság, a neurózis és az időskori degeneratív tünetek kezelésekor. A B12- vitamin jelenléte lényeges a máj számára. A B12- hiánya megemelheti a vércukorszintet. A B12- vitamin - a lecitinnel együtt felírva- általában segít az elzsírosodott májon és elősegíti a zsiradékok lebontását.
Kimutatások szerint a cukorbetegeknek jóval alacsonyabb a C- vitamin-szintjük a vérlemezkéikben (trombocitáikban), mint az egészséges kontrollszemélyeknek. A vérlemezkék fokozott csomósodása, felhalmozódása vezethet besűrűsödéshez és más keringési zavarokhoz. Valószínű tehát, hogy C- citaminos kúrával a cukorbetegség sokféle komplikációjának a kialakulását akadályozhatjuk meg.
A C- vitaminnak méregtelenítő hatása is van; csökkenteni vagy semlegesíteni tudja az ólom, a higany, az arzén, a szén- monoxid és sok gyógyszer káros hatását. A C- vitamin jelenléte növeli az inzulin terápiás hatását, valamint a szedésével sok gyógyszer (például az aszpirin) káros mellékhatásait lehet csökkenteni.
A cukorbetegek megtanulják, hogy rettegniük kell a fertőzésektől. Még egy egyszerű megfázás is felboríthatja az inzulin- glükóz- egyensúlyukat. A C- vitaminnak nem csak az egyszerű fertőzések kialakulásának a megelőzésében van bizonyított szerepe, hanem a már létrejött betegség időtartamának a csökkentésében is. Bár a javallott napi minimális dózis 30 mg, Dr. Linus Pauling, a C- vitamin felhasználásának a vezető szaktekintélye napi 4- 10 grammnyit javasol, hogy a vér elérhesse a telítettségi szintet. Itt kell megjegyezni, hogy az egészséges szervezet a C- vitamin- bevitelnek körülbelül 50 százalékát üríti ki a vizelettel. Ez az arány még sokkal magasabb a cukorbetegeknél.
A cukorbetegek számára olyasmi az E- vitamin szedése, mint amikor valaki biztosítást köt. Dr. Shute így foglalja össze ennek a vitaminnak a hasznosíthatóságát művében, a Teljes átdolgozott E- vitamin- könyvben:
Annak, hogy az alpha tocopheral (vagyis az E- vitamin) hasznos a cukorbetegség kezelésében, az az oka, hogy különlegesen tudja segíteni azokat a szöveteket, amelyekre a betegségre jellemző véredény- változások hatnak. Az E- vitamin csökkentheti a szövetek által igényelt oxigén mennyiséget, megakadályozhatja a trombózis kialakulását, illetve elősegítheti a kollaterális (alternatív)keringés kifejlődését. További előny, hogy az esetek körülbelül egyharmadánál csökken az inzulin- felhasználás.
Dr. Shute Azt a kijelentést teszi ebben a kiváló kötetében, hogy jelenleg több mint 40 orvosi folyóirat igazolja, milyen fontos is az E- vitamin a cukorbetegség kezelése során.
Az inzulin felfedezése előtt a cukorbetegek általában fiatalkorukban haltak meg diabetikus kómában. Inzulin felírásával ma tovább élnek. Manapság már nyilvánvaló, hogy milyen komoly keringési zavarokat okozhat a diabétesz. A cukorbetegséget eredetileg a szénhidrát- lebontás rendellenességének tartották, ma viszont már a teljes kardiovaszkuláris rendszer zavaraként ismeretes. Az E- vitamin egyedülálló segítséget tud nyújtani a vérrel és a vérkeringéssel kapcsolatos diabetikus komplikációk során.
Bár a korábban tárgyalt vitaminok mindegyike értékesnek számít a cukorbetegség kezelésekor, közülük csak a B6- és az E- vitamin tekinthető életbevágónak. Bizonyos ásványi anyagoknak azonban határozott szerepük van diabetikus kezelés esetén. A cukorbetegség azon ritka betegségek egyike, amelyeknek a kezelésekor a táplálék- kiegészítő ásványi anyagok szedése fontosabb, mint a vitaminoké. Sokféle ásványi anyagot tartalmaznak a vércukorszint kontrollálására, ötféle ásványi anyagnak azonban különleges a fontossága a cukorbetegek számára. Ezek: a króm, a magnézium, a mangán, a kálium és a cink.
A legújabb kutatási eredmények szerint a króm a glükóz- toleranciafaktor létfontosságú kompenense. Ez az organikus összetétel krómból, B3- vitaminból és aminosavból (proteinből) áll. Fontos szerepet játszik a hatékony inzulin- glükóz- egyensúly fenntartásában. Állatkísérletek kimutatták, hogy bizonyos fajta patkányok cukorbetegek lesznek, ha krómhiányos az étrenjük. Nyugati típusú étrend követése esetén az évek előrehaladtával csökken a vér krómszintje. Ugyanez történik a terhesség ideje alatt (ezért lesznek olyan gyakran cukorbetegek a terhes nők).
Bár még hosszas kutatássorozatra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megérthessük a króm és a glükóz- toleranciafaktor szerepét, az köztudomású, hogy az ember nem tudja könnyedén szintetizálni a glükóz- toleranciafaktort, csak akkor, ha a bélbaktériumok egészséges, kiegyensúlyozott állapotban vannak, illetve ha az étrend megfelelő mennyiségű krómot tartalmaz. A kutatók úgy találták, hogy ha valaki akár szájon át szed, akár vénán át kap glükózt, akkor a vérének a krómszintje zuhanásszerűen esik. A vírusos fertőzések szintén hatnak a vér krómszintjére- ilyenkor az esés akár 60 százalékos is lehet. Ez adhat magyarázatot arra, hogy a cukorbetegek miért viselik olyan nehezen a fertőzéseket.
Igaz, hogy a króm sokféle élelmiszerben előfordul,vde nem mindig szívódik fel könnyen. A teljes krómbevitelnek alig 1- 10százaléka szívódik fel. Szerencsére a sörélesztő, amely a leggazdagabb krómforrásunk, könnyen fel is szívódó organikus forma, bárki számára hozzáférhető, és nem is drága. A króm a protein és a zsiradékok lebontásánál is lényeges. A iány szembetegségekkel járhat. A glükóz- tolerancia- faktor nem mérgező, olyasmi a hatása, mint a hormonoké. Ha inzulin kerül a vérbe, akkor szabadul fel a faktor.
Ennek a létfontosságú ásványi anyagnak a mennyisége gyakran csökken az ételek elkészítése során. Már a vízlágyítók is kivonják a vízből, a főzés azonban draszrtikusan csökkenti a mennyiségét. Kapcsolatban áll más ásványi anyagokkal, nevezetesen a kálciummal és a káliummal. Mindkettő felszívódásának a normális menete a magnézium jelenlététől függ. A magnéziumhiány szerepet játszik a májbetegségekben, a diabetikus ketózisban és az érelmeszesedésben, illetve bizonyítottan köze van a cukorbetegek retinopathiájához (ez a retina nem gyulladásos megbetegedése). Kilencféle enzium közül hatnak, amely részt vesz a cukor lebontásában, szüksége van magnéziumra.Alkohol fogyasztása esetén óriási a magnéziumveszteség a hólyagon keresztül. Ez kötheti össze a májzsugorodást (cirrózist), a cukorbetegséget és a magnéziumhiányt.
Írásos cukorbetegek szerint a cukorbetegek vérében 50 százalékkal kevesebb a mangán, mint az egészséges személyekében. Ez a fontos nyomelem lényeges az inzulintermelésnél, s döntő szerepet kapott sok vitamin hasznosításakor. Ilyen például a C- vitamin, a kolin, a biotin, (H- vitamin) és a tiamin (B1- vitamin). A mangán az ideginpulzusok átadásához is szükséges. A hiány számos fajta izom-, illetve idegproblémához vezethet. Még hosszas kutatómunka kell ahhoz, hogy teljes mértékben megérthessük a mangán lebontásának ezt az aspektusát.
A modern gazdálkodási és élelmiszer- feldolgozási módszerek sokféle élelem mangántartalmát csökkentik.
Amikor a szervezet folyadékot veszít, egyúttal káliumot is veszít. A vizelethajtó gyógyszerek, amelyek fokozott vizelési ingert, hányást és hasmenést okozhatnak, növeli a káliumhiányt. Ugyanezt teszi a cukorbetegség is. A magnézium és a kálium kapcsolatban állnak egymással. A magnéziumhiány nemritkán okoz káliumhiányt. A kálium hatást gyakorol a vércukorszintre. Ha nem szokványos a reakció a glükóznak a szervezetbe jutására, gyakran a kálium teremti meg az egyensúlyt. Emiatt gyakran írják fel az orvosok a cukorbetegek "hypoeffektusára". Stressz vagy a teljes adrenalinmennyiség felhasználása esetén a szervezet káliumot veszít; ezenkívül a fokozott nátriumbevitel (vagyis sófogyasztás) csökkenti a rendelkezésre álló káliummennyiséget. Szerencsére a kálium megtalálható olyan ételekben, amelyeket a diabetikusok bőségesen fogyaszthatnak, nevezetesen a zöldségekben és gyümölcsökben.
A cink azon számos anyagok egyke, amelyből a cuokorbetegek a vizeletürítéskor veszítenek. A cink az inzulinszerkezet része. Úgy vélik, több más hormon kiválasztására gyakorol hatást. A cinkhiány hat a keringésre, emiatt lehet hideg a kéz és a láb. A cinkhiány bizonyos jele, ha valakinek a körmein jellegzetes fehér cinkpöttyök jelennek meg. Az inzulin hatóképességét cink hozzáadásával próbálják meghosszabbítani, hiszen az inzulintárolás és -felszabadulás növekszik a cink jelenlétében. Már 1938- ban kimutatták, hogy a cukorbetegek hasnyálmirigyszövete kevesebb mint 50 százalékát tartalmazza annak a cinkmennyiségnek, amellyel az egészséges kontrollszemélyek szövete rendelkezik.
Dr. Robert Atkins amerikai dietetikus "egyes számú nyomelemhiánynak" aposztrofálja a cinkhiányt. Ha a szervezetben található cinkmennyiség nem elegendő, akkor odaveszhet az ízlelési érzék, kevésbé tudnak gyógyulni a sebek, fájdalmas periódusok léphetnek fel, kisebb a fertőzésekkel szemben való ellenállás, begyulladnak az ízületek, romlik az emlékezés és csökken a szexuális vágy.
A korábbiakban rövid bepillantást nyerhettünk abba, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok milyen szerepet játszhatnak a cukorbetegség kezelésében. Az olvasó felteheti a kérdést: "Honnan is tudhatnám, hogy szükségem van- e ezekre az anyagokra, illetve hogy honnan szerezhetem be őket?" Butaság lenne általános dózist kiállítani, amely minden típusú cukorbetgre érvényes. A táplálék- kiegészítők iránti igény csak úgy mérhető fel pontosan, ha hajszál- és vérképelemzést végzünk, illetve alaposan áttanulmányozzuk az illető kórtörténetét. Ez kimutatja hogy mire van szükség, és a kezelőorvos így felírhatja a megfelelő dózist.