A cukorbetegség kezelése során a megfelelő étrend és gyógyszerkezelés mellett a testedzés is lényeges. Mindenféle mozgással járó tevékenység lényeges a vércukorszint alakulása szempontjából, hiszen a testedzés anélkül moyzdítja el a vérben található glükózt a szervezet sejtjei felé, hogy inzulin hozzáadására volna szükség; így konzerválja az inzulint és csökkenti a cukorbeteg magas vércukorszintjét. A rendszeres testedzés ezenkívül erősíti az izmokat, javítja a légzést, stimulálja a véráramlást és csökkenti a zsiradékoknak a keringésbe való bekerülését. Igen fontos az elhízott cukorbetegek számára, mivel a testedzés több kalóriát éget, felgyorsítja a lebontást.
A cukorbetegek nem dohányozhatnak. Ennek sokféle oka van, amelyeket a következőképpen foglalhatunk össze:
Svédországban 1965- ben végzett kísérletek kimutatták, hogy egyetlen cigaretta füstje, még ha nem tüdőzzük is le, 10 perc leforgása alatt 36 százalékkal növelheti a vércukor szintjét. Az erős dohányosoknál olyan szív- károsodások léphetnek fel, amelyek igen hasonlóak az idősebb cukorbetegekéihez. A cukorbetegség is, a dohányzás is csak bajjal jár.
Minden szeszes ital kalóriában gazdag. Ennek ellenére nem kell kategórikusan megtiltani a cukorbetegek számára az alkoholfogyasztást. Az a cukorbeteg, aki orvosi ellenőrzés alatt áll, nem kockáztat semmit, ha alkalmanként iszik valamit. Egyvalamire azonban vigyázni kell: bizonyos szeszes italok cukortartalma magas. Ilyenek az édes borok, a sör, a pezsgő, a likőr, a konyak és az édes Martini.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a cukorbetegek nem bírják az italt, különösen ha szájon át szedhető gyógyszereket kapnak. A súlyos "hypo- effektus" könnyen összetéveszthető a részegséggel. A cukorbetegek mája különösen hajlamos a károsodásra. Ha ennek akár a gyanúja is felmerül, az alkoholfogyasztást teljesen el kell kerűlni.
Mind a kávé, mind a tea tartalmaz koffeint. Ennek a hatása hasonló, mint a cukoré: az adrenalinmirigy stimulációja miatt emelkedik a vércukorszint. Nyilvánvaló, hogy ez nem tesz jót a diabetikusoknak. A koffein szintén felégeti a rendelkezésre álló tiamint (B1- vitamint), amely pedig létfontosságú volna a cukorbetegek számára. A koffeinmentes kávé és a gyógyteák kiválóan helyettesítik a kávét és teát.
A kristálycukrot és a szacharózt kétféle édesítőszerrel szokták pótolni. Ezek: a mesterséges édesítőszerek (például a ciklamátok és a szacharin) és az egyéb cukrok (oéldául a ziklóz és a fruktóz).
A ciklamátokat az Egyesült Államokban betiltották, mert rákkeltő tulajdonságokat gyanítanak benne, Nagy- Britanniában azonban még mindíg kapható. Szacharint pedig a legtöbb országban be lehet szerezni. A háromféle cukorszesz, a szorbitol, a mannitol, a mannitol és a xilitol is belekerül bizonyos termékekbe.
Jobb, ha a cukorbeteg mindenféle mesterséges édesítőszer használatát elkerülik. Ha cukormentes détára van szükség, akkor meglehetősen könnyebb betartani a diétát, ha úgy csökkentjük az édességek iránti vágyat, hogy ízletesebb ételeket választunk.
Egyes szakértők fenntertják azon véleményüket, hogy a szintetikus édesítőszerek hatása olyan, mint a cukoré, vagyis hogy igenis aktivizálja a hasnyálmirigyet- szinte olyan ez, mint egy feltételes reflex. Ez nem is tűnik furcsának, ha figyelembe vesszük, hogy bizonyos személyeknél még az étel illata vagy látványa is stimulálja az epehólyag és gyomor aktivitását.
Fruktóz (gyümölcscukor)
A fruktóz használata meglehetősen biztonságos a cukorbetegek számára. Egyetlen hátránya a magas kalóriaérték. Kimutatások szerint a fruktóznak közbenső fokozaterősítő szerepe van, és állandósítja a vércukorszint heves ingadozásait. Azt is megfigyelték, hogy a fruktóz segít a szervezetnek a vér alkoholszintjének a csökkentésében. Ez magyarázatot ad arra is, miért ártanak kevésbé azok az italok,amelyeket gyümölcslével mixeltek össze.
Xilóz (facukor)
Bár a xilóz természetes formában előfordul sokféle gyümölcsben és zöldségben, a fő kereskedelmi forrása a fapép (facellulóze). Anélkül is felszívódik, hogy inzulinra volna szükség. A fruktóztól eltérően azt is kimutatták róla, hogy meggátolja a fogszuvasodás kialakulását. Jelenleg a xilóznak költséges a forgalmazása, mivel háromszor olyan drága mint a cukor. Lehetséges hogy hamarosan a xilóz lesz a diabetikusok leggyakrabban használt édesítőszere.
Manapság divat a rostokról beszélni és írni. A természetgyógyászok és diabetikusok már csaknem egy évszázaddal ezelőtt javallották, az orvostudomány széles körben csak az utóbbi 10- 15 esztendőben fogadta el a teljes őrlésű magvak és a rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztását. A rostok nem tápanyagok. Megnövelik azonban az elfogyasztott ételek térfogatát anélkül, hogy azoknak a kalóriaértéke jelentősen növekedne. Ez megkönnyíti a hatékony bélműködést, csökkenti a koleszterin felszívódását és lassítja a cukorfelszívódást a belekből.
A rostokban gazdag élelmiszerek megtartják a vitamin- és ásványianyag- tartalmukat. A szövetek nagy térfogata biztosítja azt, hogy uralkodni tudjunk az étvágyunkon. Az agyonfinomított, könnyen fogyasztható ételeknél ez nem is olyan egyszerű. A modern, finomított, rostszegény ételekhez olyan betegségek létrejötte köthető, mint a bélgyulladás, a szívkoszorúér- megbetegedés, a vastag- vagy végbélrák, a visszerek, az aranyér, az epehólyag megbetegedések és a székrekedés. A szénhidrátok a leggazdagabb rostforrások. Az alábbi felsorolásból kiderül, melyek a legfontosabb élelmiszerek, amelyek rostokban gazdagok:
Adag Rosttartalom
grammokban grammokban
A rostok különösen értékesek a cukorbetegek számára, hiszen a rostokban szegény élelmiszerek sokkal inkább növeli a vércukorszintet, mint a rostokban gazdag ételek. A nagy térfogatú rostos élelmiszerek felszívódása lassabb, könnyebben kielégíti az étvágyat, és kisebb a kalóriaértékük. A rostok jótékonyan hatnak a koleszterin- és a trigliceridszintre, és ez újabb előny a cukorbetegek részére.
A cukorbetegek- néhány korlátozástól eltekintve- használhatják a recepteknek ezeket az értékes kiegészítőit, persze csak mértékkel. A diabetikus étrend természete eleve kizár sok mindent, így néha unalmasnak tűnhet. Bizonyos jól megválasztott gyógynövények és fűszerek mértékletes alkalmazásával ezen változtathatunk, ami nagy előny.
Ahhoz, hogy élvezhessük az ételeket, az ízesítés nyilvánvalóan fontos. Csakhogy a só fogyasztása gyakran tilos a cukorbetegek számára, hiszen sokan közülük szívproblémákkal, magas vérnyomással, szemkárosodásokkal, illetve vesebetegséggel küszködnek. A nátriumszegény só azonban, amely a Herbária- üzletekben kapható, nem okozhat semmiféle gondot.
Egyéb ízesítők, amelyeket szabad használni:
Nem szabad viszont megfeledkezni arról, hogy a mustár és a legtöbb fajta páclé tartalmaz bizonyos mennyiségű cukrot és sót. A helyi Herbária- üzletben vagy bioboltban hasznos információkat szerezhet arról, hogy milye alacsony cukortartamú majonéz, fűszerek, páclevek stb. kaphatók.