KÜLÖNLEGES FONTOSSÁGÚ ÉLELMISZEREK
A különleges fontosságú élelmiszerek következő listáit arra használhatja, hogy felismerje azokat a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, amelyek különösen értékesek a cukorbetegek számára. Ha ilyen élelmiszereket iktat az étrendjébe, akkor biztos lehet abban, hogy a létfontosságú tápanyagok bőségesen a rendelkezésére fognak állni.
Különleges fontosságú élelmiszerek, amelyek vitaminokban gazdagok
A- vitamin
Nemzetközi egységben (iu) mérik. A legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálható, különösen
- a sárgarépában
- a zöld színű zöldségekben
- a paradicsomban
- a dinnyében.
Szintén fellelhető
- a halban
- a májban
- a sovány húsban
B1- vitamin (tiamin, tiamin- klorid)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- a búzacsírában
- a barnarizsben
- a sörélesztőben
- a búzakorpában
- a teljes őrlésű gabonamagokban
- a magokban
- a dióban és egyéb csonthéjjasokban
- a hüvelyesekben
- a tejben és a tejtermékekben
- a zöld színű leveles zöldségekben
- a burgonyában
B2- vitamin (riboflavin, G- vitamin)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- a sörélesztőben
- a tejben
- a sajtban
- a májban
- a nyelvben
- a búzacsírában
- a mandulában
- a napraforgómagban
- a leveles zöldségekben
B3- vitamin (niacin, nikotinsav, niacinamid, nikotinamid)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- a sörélesztőben
- az aprólékokban
- a búzacsírában
- a földimogyoróban
- a borsóban
- a méhpempőben
- a teljes őrlésű kenyérben és gabonamagokban
- a zöld színű zöldségekben
- a hüvelyesekben
- a tojássárgájában
B6- vitamin (piridoxin)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- a sörélesztőben
- a banánban
- az avokádóban
- a búzacsírában
- a búzakorpában
- a tejben
- a tojássárgájában
- az aprólékban
- a májban
- a földimogyoróban
- a dióban
- a zöld színű zöldségekben
- a zöldpaprikában
- a sárgarépában
- a hikori dióban (pekándióban)
A nyars élelmiszerekben nagyobb mennyiségben lelhető fel, hiszen a főzés során jelentősen csökken a B6- vitamin mennyisége.
Kolin (lipotróp faktor)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- a lecitinben (amely szójababból készül)
- a sörélesztőben
- a tojássárgájában
- a halban
- a szójababban
- a sajtban
- a napraforgómagban
- a fekete nadálytő levelében
- a tengeri hínárban vagy a nagy barnamoszatokban
- a banánban
- a földimogyoróban
- a búzacsírában
- a májban
- a pollenekben
Inozitol
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- a licitinben
- a sörélesztőben
- az agyban
- a szívben
- a búzacsírában
- a barnarizsben
- a csonthéjjasokban
- a melaszban, illetve szörplében
- a zablisztben, zabdarában, zabpehelyben, zabkásában
- a tejben
- a citrusfélékben
B12- vitamin (kobalamin, cianokobalamin)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- a húsban (főleg a májban)
- a sörélesztőben
- a baromfihúsban
- a halban
- a tojásban
- a sajtban
- a napraforgómagban
- a fekete nadálutő levelében
- a tengeri hínárban vagy a nagy barnamoszatokban
- a banánban
- a búzacsírában
- a pollenekben
Folsav (B9- vitamin)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- mindenféle zöld levélben
- a májban
- a sörélesztőben
- a gombafélékben
- a csonthéjjasokban
- a búzacsírában
C- vitamin (aszkorbinsav)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható a citrusfélékben, valamint mindenféle friss gyümölcsben és zöldségben, különösen
- a csipkebogyóban
- a vadcseresznyében
- a fekete ribizliben
- a paprikában
- a paradicsomban
E- vitamin (tocoferol, D- Alfa tocoferol)
Nemzetközi egységben (iu vagy mg) mérik (1 iu= 1 mg). Megtalálható
- a búzacsíraolajban
- a magokban
- a csonthéjjasokban
- az őrleményekben
- a káposztában
- a spenótban
- a spárgában
- a brokkoliban
- a teljes őrlésű búzában
- a barnarizsben
- a zabban
- a földimogyoróban
Különleges fontosságú élelmiszerek, amelyek ásványi anyagokban gazdagok
Króm (Cr)
Mikrogrammokban (mcg) mérik. Megtalálható
- a sörélesztőben
- a természetes kemény vízben
- a búzacsírában
- a gombafélékben
- a májban
- a feketeborsban
- a marhahúsban
- a sörben
Mangán (Mn)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- a leveles zöldségekben
- a hüvelyesekben
- a babfélékben
- a teljes őrlésű termékekben
- a csonthéjjasokban
- a narancsban
- a grapefruitban
- a korpában
- a tojássárgájában
- a tengeri hínárban vagy a nagy barnamoszatokban
Magnézium (Mg)
Milligrammokban mérik (mg). Megtalálható
- a csonthéjjasokban
- a szójababban
- a zöld színű zöldségekben
- a fügében
- az almában
- a citromban
- az úszibarackban
- a mandulában
- a teljes őrlésű termékekben
- a napraforgómagban
- a barnarizsben
- a szezánmagban
Kálium (K)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- minden zöldségfélében, főleg azokban, amelyeknek zöldek a levelei
- a narancsban
- a teljes őrlésű termékekben
- a napraforgómagban
- a csonthéjjasokban
- a tejben
- a burgonyában
- a banánban
Cink (Zn)
Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható
- a búzacsírában
- a sörélesztőben
- a húsfélékben
- a halban
- a magokban
- a tejben
- a teljes őrlésű termékekben
- a csonthéjjasokban
- a hüvelyesekben
- a gabonafélékben
- a sárgarépában
- a heringben
- az osztrigában
- a májban
- a napraforgómagban
- a tojásban
- a vöröshagymában