CUKORBETEGEK ÉTRENDJE

Ez a honlap a cukorbetegségben szenvedőknek készült. Leginkább a diabetikusok központi problémáján, vagyis a megfelelő étrend megválasztásában nyujt segítséget.

KÜLÖNLEGES FONTOSSÁGÚ ÉLELMISZEREK

A különleges fontosságú élelmiszerek következő listáit arra használhatja, hogy felismerje azokat a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, amelyek különösen értékesek a cukorbetegek számára. Ha ilyen élelmiszereket iktat az étrendjébe, akkor biztos lehet abban, hogy a létfontosságú tápanyagok bőségesen a rendelkezésére fognak állni.


Különleges fontosságú élelmiszerek, amelyek vitaminokban gazdagok


A- vitamin

Nemzetközi egységben (iu) mérik. A legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálható, különösen

  • a sárgarépában
  • a zöld színű zöldségekben
  • a paradicsomban
  • a dinnyében.

Szintén fellelhető

  • a halban
  • a májban
  • a sovány húsban


B1- vitamin (tiamin, tiamin- klorid)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • a búzacsírában
  • a barnarizsben
  • a sörélesztőben
  • a búzakorpában
  • a teljes őrlésű gabonamagokban
  • a magokban
  • a dióban és egyéb csonthéjjasokban
  • a hüvelyesekben
  • a tejben és a tejtermékekben
  • a zöld színű leveles zöldségekben
  • a burgonyában


B2- vitamin (riboflavin, G- vitamin)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • a sörélesztőben
  • a tejben
  • a sajtban
  • a májban
  • a nyelvben
  • a búzacsírában
  • a mandulában
  • a napraforgómagban
  • a leveles zöldségekben

B3- vitamin (niacin, nikotinsav, niacinamid, nikotinamid)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • a sörélesztőben
  • az aprólékokban
  • a búzacsírában
  • a földimogyoróban
  • a borsóban
  • a méhpempőben
  • a teljes őrlésű kenyérben és gabonamagokban
  • a zöld színű zöldségekben
  • a hüvelyesekben
  • a tojássárgájában

B6- vitamin (piridoxin)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • a sörélesztőben
  • a banánban
  • az avokádóban
  • a búzacsírában
  • a búzakorpában
  • a tejben
  • a tojássárgájában
  • az aprólékban
  • a májban
  • a földimogyoróban
  • a dióban
  • a zöld színű zöldségekben
  • a zöldpaprikában
  • a sárgarépában
  • a hikori dióban (pekándióban)

A nyars élelmiszerekben nagyobb mennyiségben lelhető fel, hiszen a főzés során jelentősen csökken a B6- vitamin mennyisége.


Kolin (lipotróp faktor)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • a lecitinben (amely szójababból készül)
  • a sörélesztőben
  • a tojássárgájában
  • a halban
  • a szójababban
  • a sajtban
  • a napraforgómagban
  • a fekete nadálytő levelében
  • a tengeri hínárban vagy a nagy barnamoszatokban
  • a banánban
  • a földimogyoróban
  • a búzacsírában
  • a májban
  • a pollenekben


Inozitol

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • a licitinben
  • a sörélesztőben
  • az agyban
  • a szívben
  • a búzacsírában
  • a barnarizsben
  • a csonthéjjasokban
  • a melaszban, illetve szörplében
  • a zablisztben, zabdarában, zabpehelyben, zabkásában
  • a tejben
  • a citrusfélékben


B12- vitamin (kobalamin, cianokobalamin)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • a húsban (főleg a májban)
  • a sörélesztőben
  • a baromfihúsban
  • a halban
  • a tojásban
  • a sajtban
  • a napraforgómagban
  • a fekete nadálutő levelében
  • a tengeri hínárban vagy a nagy barnamoszatokban
  • a banánban
  • a búzacsírában
  • a pollenekben


Folsav (B9- vitamin)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • mindenféle zöld levélben
  • a májban
  • a sörélesztőben
  • a gombafélékben
  • a csonthéjjasokban
  • a búzacsírában


C- vitamin (aszkorbinsav)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható a citrusfélékben, valamint mindenféle friss gyümölcsben és zöldségben, különösen

  • a csipkebogyóban
  • a vadcseresznyében
  • a fekete ribizliben
  • a paprikában
  • a paradicsomban


E- vitamin (tocoferol, D- Alfa tocoferol)

Nemzetközi egységben (iu vagy mg) mérik (1 iu= 1 mg). Megtalálható

  • a búzacsíraolajban
  • a magokban
  • a csonthéjjasokban
  • az őrleményekben
  • a káposztában
  • a spenótban
  • a spárgában
  • a brokkoliban
  • a teljes őrlésű búzában
  • a barnarizsben
  • a zabban
  • a földimogyoróban


Különleges fontosságú élelmiszerek, amelyek ásványi anyagokban gazdagok


Króm (Cr)

Mikrogrammokban (mcg) mérik. Megtalálható

  • a sörélesztőben
  • a természetes kemény vízben
  • a búzacsírában
  • a gombafélékben
  • a májban
  • a feketeborsban
  • a marhahúsban
  • a sörben


Mangán (Mn)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • a leveles zöldségekben
  • a hüvelyesekben
  • a babfélékben
  • a teljes őrlésű termékekben
  • a csonthéjjasokban
  • a narancsban
  • a grapefruitban
  • a korpában
  • a tojássárgájában
  • a tengeri hínárban vagy a nagy barnamoszatokban


Magnézium (Mg)

Milligrammokban mérik (mg). Megtalálható

  • a csonthéjjasokban
  • a szójababban
  • a zöld színű zöldségekben
  • a fügében
  • az almában
  • a citromban
  • az úszibarackban
  • a mandulában
  • a teljes őrlésű termékekben
  • a napraforgómagban
  • a barnarizsben
  • a szezánmagban


Kálium (K)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • minden zöldségfélében, főleg azokban, amelyeknek zöldek a levelei
  • a narancsban
  • a teljes őrlésű termékekben
  • a napraforgómagban
  • a csonthéjjasokban
  • a tejben
  • a burgonyában
  • a banánban


Cink (Zn)

Milligrammokban (mg) mérik. Megtalálható

  • a búzacsírában
  • a sörélesztőben
  • a húsfélékben
  • a halban
  • a magokban
  • a tejben
  • a teljes őrlésű termékekben
  • a csonthéjjasokban
  • a hüvelyesekben
  • a gabonafélékben
  • a sárgarépában
  • a heringben
  • az osztrigában
  • a májban
  • a napraforgómagban
  • a tojásban
  • a vöröshagymában


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 29
Tegnapi: 14
Heti: 128
Havi: 584
Össz.: 1 001 617

Látogatottság növelés
Oldal: Különleges fontosságú élelmiszerek
CUKORBETEGEK ÉTRENDJE - © 2008 - 2024 - cukorbetegek.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »