A kétfajta cukorbetegség kezelése a következőkben különbözik:
Mindegy, hogy az étrend szénhidrátokban szegény vagy gazdag, az a fontos, hogy a napi körülbelül 2000 kalóriát ne haladjuk meg. Ez elősegíti a cukor- és inzulinszint egyensúlyának a fenntartását, illetve szerepet játszik a hirtelen bekövetkező vércukorszint- ingadozások megelőzéséban. Ez a fajta, szénhidrátokban gazdag étrend súlygyarapodást is okozhat.
Javallott az alacsony protein- és zsírtartalom is, mivel a plusz zsiradékmennyiség csökkenti a cukorbetegnek az inzulinra való érzékenységét, vagyis elvesz annak a hatékonyságából. A túl sok zsiradék, legyen az akár állati vagy növény eredetű, ketózisos állapotot is létrehozhat, s ezt a fiatal, inzulinfüggő cukorbetegeknél nehéz kezelni. A megfelelő szénhidrát/ zsiradék- arány három az egyhez, a szénhidrátokba beleértve a nyers gyümölcs- és zöldségféléket is. A proteineknek (az állati és növényi eredetűeknek egyaránt) kell alkotniuk a fennmaradó 15- 20 százalákot.
A kétféle cukorbetegség között az az egyik legszembeszökőbb különbség, hogy az ifjúkori cukorbetegek rendszerint teljes iznulinhiánnyal küszködnek, míg a felnőttkori cukorbetegek inzulinhiánya általában relatív vagy részleges. Valójában azt mutatták ki, hogy sok felnőttkori cukorbetegnek, aki el van hízva, felhalmozódott az inzulin a vérében. Mindez a cukorban gazdag étrend következtében történt, amely túlzott inzulintermelést stimulál. Sajnos ez a magas inzulinszint nem használható fel, mivel a vérnek túl magas a zsiradékszintje. Így keletkezik a magas vércukorszint.
A felnőttkori cukorbetegségben szenvedők többségéről az derül ki, hogy korábban kalóriában és cukorban gazdag volt az étrendje, ami természetesen hozzájárult a diabétesz kialakulásához. Így tehát megfelelő lépésnek tűnik, ha kalóriában és szénhidrátokban szegény étrendet írunk elő (a javallott kalóriamennyiség 1200 lehet.) Hangsúlyoznunk kell a telítetlen zsiradékok és a növényi proteinek fontosságát, s mivel a felnőttkori cukorbetegségben szenvedők közül sokan küszködnek magas vérkoleszterin- szinttel, fontos a koleszterinben gazdag élelmiszerek elkerülése és az elfogyasztott rosttartalom növelése.